LES CUIDADORES DEL SINDICAT SAD A GIRONA RECLAMEN LA CONTRACTACIÓ DIRECTA, LA MUNICIPALITZACIÓ DE LES CURES, I EL PAGAMENT DELS DESPLAÇAMENTS SENSE ROBAR TEMPS ALS USUARIS.

La assistència domiciliaria es el futur immediat a l’hora d’atendre a persones que necessitin d’atenció soci sanitària freqüent. El canvi del actual model residencial al model domiciliari es ja una realitat consolidada i creixent.

Les treballadores encomanades de realitzar aquesta tasca son les popularment conegudes com a Cuidadores Professionals. Aquestes professionals atenem a persones per demarcacions territorials de ens locals: Consells comarcals o municipis.

El Servei d’Atenció Domiciliaria es un servei públic que te la finalitat de donar atenció sanitària a persones vulnerables.  Està creat i finançat per l’administració.

No obstant això des de fa un temps fins aquí l’ administració pública ve oferint la gestió pública del Servei Públic d’Atenció Domiciliaria empreses privades que assumeixen a les treballadores i es dediquen a obtenir beneficis d’una partida econòmica destinada a remunerar a les cuidadores i mantenir un servei digne per als contribuents i mercantilitzar aquest servei públic.

Fruit d’aquesta praxis de l’administració materialitzar models d’ externalització s’han creat entitats com SUMAR S.L (Empresa privada vinculada a la diputació de Girona, i que suposadament està  emparada per el dret públic),  actualment s’està imposant arreu del territori Gironí.

La sentencia Nº 5240/2020 del TSJ de Catalunya declara il·legal el model proposat per SUMAR S.L a Esparreguera, i posa en sobre avís les administracions locals que estan portant a terme aquesta deplorable praxis.

Aquest model suposa una evident externalització i privatizació encoberta. Les cuidadores que prestaven servei per un ajuntament o un consell s’estan externalitat a aquesta empresa, amb la pèrdua dels seus drets adquirits, i sense garanties de tornar al seu lloc de treball.

A mes a mes, tot i que SUMAR S.L ja en si es una externalització, cal dir que aquesta empresa es reserva la possibilitat d’externalitzar la seva activitat a terceres empreses. Tot plegat un despropòsit jurídic que està provocant un rebuig enorme al col·lectiu de TREBALLADORES FAMILIARS.

El Sindicat SAD de Cuidadores Municipals de Catalunya, recull les diferents protestes de les treballadores de la provincia de Girona.

El fet de que hi hagi una contractació indirecta implica que el salari de les cuidadores es veu intervingut per aquesta, i per definició les condicions laborals son de temporalitat, parcialitat, sous baixos, i falta de conciliació personal y familiar.

Les  principals denuncies de les treballadores, es basen en que les empreses no paguen els desplaçaments entre serveis, i indueixen a les treballadores a retallar temps del servei als usuaris per tal de no abonar el cost del desplaçament. Tot sent una obligació de l’empresari pagar els desplaçaments.

En molts municipis, les Cuidadores (Treballadores Familiars) han d’agafar el cotxe per desplaçar-se entre serveis, i denuncien que l’empresa no paga  el desgast del vehicle ni el quilometratge. 

Des del Sindicat Sad de Cuidadores Professionals municipals denuncien que la gestió externalitzada suposa un increment del cost, la pèrdua de drets laborals, i l’empitjorament del servei.

Cal recordar que les noves tècniques d’externalització a SUMAR S.L han sigut declarades fraudulentes per el TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUNYA a l’Ajuntament d’Esparreguera amb el cas de la residencia Can Comelles, on es va acreditar que aquesta empresa “suposadament pública”, cobra un 8% de facturació. La sentencia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya posa en entredit el model d’aquestes empreses que tracten d’assumir formes de dret públic, però tenen vocació privada.

LES CUIDADORES DE GIRONA EN LLUITA
¿QUI CUIDA DE LES CUIDADORES?

Últimas Entradas

Sígueme

Recibe nuevo contenido directamente en tu bandeja de entrada.

Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar